met een nachtkaars in De Hall of Fame

Bijna net zo leuk als het schrijven van een boek is het na publicatie consumeren van de reacties van lezers en (professionele) recensenten. Het is een aanname, vooral gebaseerd op eigen ervaring, maar ik denk dat elke schrijver reikhalzend uitkijkt naar de reacties op zijn schepping en dagelijks de relevante websites, social media en tijdschriften afspeurt. Wie dat ontkent geloof ik voor geen meter. Als ik een bespreking ontwaar, spel ik deze meerdere malen van voor naar achter. De emoties die ik daarbij ervaar variëren van ongekende blijdschap tot mateloze woede en onpeilbaar verdriet. Ze hebben het wel over je kindje.

De kunst is om je er na die eerste confrontatie niet te veel van aan te trekken. Een review of recensie zegt immers vooral iets over de opsteller ervan, over zijn/haar smaak, verwachtingen en (tijdelijke) gemoedstoestand. Waar overigens niks mis mee is, maar als schrijver heb je er qua professionele feedback weinig aan. Ook omdat de meningen meestal behoorlijk uiteenlopen. Wat moet ik bijvoorbeeld met een opmerking dat het boek ‘als een nachtkaars uitgaat’, waar andere lezers het hebben over een ‘spetterend slotstuk’ en ‘een ontknoping die er emotioneel stevig inhakt’? En wat te denken van ‘had meer spanning verwacht’, waar anderen het verhaal omschrijven als ‘on-Nederlands spannend’ en ‘ijzingwekkend spannend’. Soms lijkt het wel of men het over verschillende boeken heeft.
Maar goed. Zoals Matthijs van Nieuwkerk in de TOP 2000 a gogo quiz altijd opmerkt dat met de jury niet wordt gecorrespondeerd, zo is het voor een schrijver not done om op kritieken te reageren. Ik moet toegeven dat mijn handen soms jeuken bij een volgens mij onterechte reprimande jegens het kindje waar ik me een jaar voor uit de naad heb gewerkt, maar gelukkig heb ik me tot nu toe altijd kunnen inhouden. Ieder zijn mening, en even goede vrienden.

Wel kunnen reviews en recensies het succes van je boek beïnvloeden, in positieve dan wel negatieve zin. Gelukkig zijn de reacties op mijn laatste boek, de thriller Koud zonder jou, tot nu toe positief, al weet je natuurlijk nooit wat er allemaal nog komt. De recensent van Vrouwenthrillers waardeert het boek met maar liefst 5 sterren, de lezers geven een ook niet slecht gemiddelde van 3,67. Bij Hebban is het omgekeerd: de recensent komt met een matige 3 sterren, terwijl het lezersoordeel gemiddeld 4,16 bedraagt. Dat komt in de buurt van het bol-gemiddelde van 4,2. Verder geven Thrillers & More, Perfecte Buren en Goodreads elk 4 sterren. ThrillZone spant de kroon met een score van 4,67 sterren en een leesclub-rapportcijfer van 8,95, waarmee Koud zonder jou op de 8e plaats eindigt van alle 148 in de ThrillZone-leesclubs besproken boeken. Daarmee ben ik meteen ook toegetreden tot de Hall of Fame.

Mij hoor je dus vooralsnog niet klagen. Al blijft die ‘nachtkaars’ toch wel irritant door mijn hoofd spoken.

Thrillzone HALL of FAME >

Published by