Wie

Igor Znidarsic

Ik ben journalist en bladenmaker, tot juli 2023 in loondienst, sindsdien als zzp’er. Daarnaast schrijf ik fictie.

Ik ben in 1957 geboren in Slovenië in voormalig Joegoslavië. In 1968 kwam ik op mijn elfde met mijn ouders naar Nederland. Na het atheneum in Haarlem begon ik te schrijven, zowel fictie als non-fictie. De non-fictie werd gepubliceerd in tijdschriften zoals Panorama, HP/De Tijd, Playboy, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Aktueel en Management Team. De fictie verscheen in onder meer de literaire tijdschriften Tijdschrift en Lava. Ik werkte daarna voor verschillende (vak)bladen als journalist, eindredacteur en hoofdredacteur. Zo was ik tien jaar hoofdredacteur van een vaktijdschrift over eten en drinken.

Daarnaast bleef ik fictie schrijven, wat in 2011 resulteerde in mijn debuutroman Diepgevroren makrelen, in 2014 gevolgd door De zevende zuster. In 2017 verscheen De blindganger, mijn eerste thriller, die genomineerd werd voor zowel de Gouden Strop als de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2018 verscheen De uitverkorene, mijn tweede thriller, die eveneens genomineerd werd voor de Gouden Strop. In 2020 kwam mijn derde thriller Koud zonder jou uit, de voltooiing van de Bianca-trilogie.

In november 2023 verscheen bij Uitgeverij September Voorbij niemandsland, een roman over ontheemding, waarin mijn familiegeschiedenis een belangrijke rol speelt.

Ik woon in Utrecht, in de wijk Lunetten, samen met mijn vrouw. Mijn twee zonen zijn al uitgevlogen.

Foto: Luc Hoogenstein

Interview