Romans

Autobiografische roman over migratie en het diepgewortelde verlangen om ergens thuis te horen

Viktor is elf wanneer hij in Ljubljana met zijn moeder in de internationale trein stapt. De bestemming is een geheel nieuwe wereld, Nederland geheten. Om te overleven moet hij zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving en een Nederlander zien te worden. Maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Hij wordt op school gepest, verlaat het vwo zonder diploma, wordt fabrieksarbeider, raakt werkloos. Pas na vele jaren van vernedering, eenzaamheid en armoede lukt het hem om zijn plek te veroveren en voor een Nederlander tussen de Nederlanders door te gaan. Tot de oorlog op de Balkan alles weer overhoop gooit. Voorbij niemandsland is een autobiografische roman over migratie, ontheemding, een schurende vader-zoonrelatie en het diepgewortelde verlangen om ergens thuis te horen.
(Verschenen in 2023)


Verhaal over verloren idealen en de valkuilen van liefde, geloof en seks

De zevende zuster is een verhaal over verloren idealen en de valkuilen van liefde, geloof en seks. Als kind van de jaren zestig en zeventig droomt Eva van een betere wereld, met meer vrijheid en minder materialisme. Ze stapt uit ‘het systeem’ en verwerpt als lid van een sekte alle traditionele waarden op het gebied van werk, huwelijk en het gezin. Wanneer ze ontdekt dat ze in een leugen leeft, verlaat ze de sekte, maar ze kan niet meer aarden in de gewone maatschappij. Generatiegenoot Simon ontfermt zich over haar. Hij verlangde ooit ook naar een leven buiten ‘het systeem’, als bohemien en kunstenaar, maar hij is geĆ«indigd als brave huisvader met een onbevredigende kantoorbaan en dito huwelijk. Kan hij Eva redden? Kan hij zichzelf redden?
(Verschenen in 2014)


Pleidooi voor een pragmatische levensinstelling

Hoofdpersoon Milan leeft in Nederland een betrekkelijk anoniem bestaan. Hij schrijft verhalen en romans, maar vindt geen geinteresseerde uitgeverij, en moet daarom rondkomen van tijdelijke uitzendbaantjes. Een vaak behandeld thema, van de originaliteit moet dit boek het dan ook niet hebben, maar de leesbaarheid en af en toe rake, bijna poetische passages maken veel goed. Gedetailleerd wordt omschreven hoe Milan zijn vriendin dumpt, dan zelf wordt gedumpt door haar opvolgster, en door eenzaamheid en het niet kunnen vinden van werk langzaam afdrijft. De ommekeer in het laatste deel van het boek komt over als een gekunsteld ‘happy end’, maar is wel een duidelijk pleidooi voor een pragmatische levensinstelling. Een zorgvuldig geschreven roman vanuit het boeiende perspectief van een ‘vreemdeling’ (recensie NBD Biblion).
(Verschenen in 2011)