Journalistiek

Verhalen vertellen

Ik schrijf bondige artikelen, uitgebreide reportages, spannende interviews, verdiepende achtergrondverhalen. Over uiteenlopende onderwerpen. Van complexe technische innovaties en wetenschappelijke onderzoeken tot mooie portretten en lekkere human interest. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: een verhaal vertellen, op zo’n manier dat de lezer vanaf de eerste zin tot aan de laatste punt geboeid blijft.

Ooit ben ik begonnen als freelancer, met publicaties in onder meer Playboy, Aktueel, HP/De Tijd, NRC, Panorama, De Groene Amsterdammer en Cosmopolitan. Ook ben ik redactioneel medewerker geweest van onder andere Management Team en opinieblad De Vrije. Vervolgens werd ik eind- en hoofdredacteur van diverse vakbladen, waaronder Ziekenhuis & Instelling en Food Hospitality. In 2010 werd ik bij de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie hoofdredacteur van Chemie Magazine.

Medio 2023 ben ik als opmaat naar mijn pensionering gestart als zzp’er en schrijf nu voor onder andere Chemie Magazine en wijkmagazine Hallo! Lunetten.

Wil je van mijn diensten gebruik maken? Bij Contact vind je mijn mailadres.

Kleine selectie journalistiek werk

Voor dichters, dromers en dagjesmensen


NRC, 1997
Het zijn oases van rust en stilte in de drukte van de stad. Sommigen komen er om te genieten van de flora of om op een bank een boek te lezen, anderen gaan er joggen of laten er hun kinderen uit. Het eerste deel van een serie over stadsparken in Nederland: de Haarlemmerhout in Haarlem, inspiratiebron van menig literator.

Dorpsmarkt verbindt wijkies


Hallo! Lunetten, 2023
Prikbord Lunetten, de populaire Facebookgroep van de wijk, bestaat in november precies tien jaar. Dat jubileum grijpen we aan om met oprichter Eveline Sissing en de huidige beheerder Ben Bervkens terug te blikken.

De penismeter


Playboy, 1996
‘Sex zit tussen de oren, maar je kunt het meten tussen de benen’. De erectie als object van de wetenschap: doet ‘ie het of doet ‘ie het niet? Onze verslaggever onderwierp zich aan een test aan de erectiometer en stond alleen al van de spanning zo stijf als een stijve.

Vinyl gaf muziekindustrie een enorme boost


Chemie Magazine, 2018
Het gebruik van kunststoffen nam de afgelopen vijftig jaar een hoge vlucht. Het maakte producten mogelijk die vroeger ondenkbaar waren en die bijdragen aan veiligheid, houdbaarheid, hygiëne en comfort. ‘Popprofessor’ Leo Blokhuis kan zich zijn eerste vinylplaat nog herinneren: The Very Best of ABBA.

Passeport Slovenija


HP/De Tijd, 1991
Crisis in de Balkan: Joegoslavië dreigt uiteen te vallen. De zes republieken waaruit de federatie bestaat willen op eigen benen verder. Slovenië heeft dat streven inmiddels via een referendum kenbaar gemaakt en maakt zich op om ‘solo’ te gaan. Maar hoe doe je zoiets? Er blijken bergen te moeten worden verzet. De perikelen van een land in wording.

Al 33 jaar in Lunetten


Hallo! Lunetten, 2023
‘Ik kan me een leven buiten Lunetten niet meer voorstellen.’

Centrumdemocraten in Haarlem – Een modale wijk


De Groene Amsterdammer, 1991
Tot voor kort opereerden ze meestal in oude stadswijken, daar valt de onvrede immers het gemakkelijkst in xenofobische banen te leiden. Maar de eerste pamfletten van de Centrumdemocraten zijn reeds gesignaleerd in modale, ja zelfs wat saaie wijken.

Voor Greenpeace is fase van onderhandelen voorbij


Chemie Magazine, 2022
De chemische industrie heeft haar klimaatdoelen de afgelopen jaren steeds verder aangescherpt, maar voor Greenpeace is dat niet genoeg. “Jullie moeten een veel hogere ambitie uitspreken”, zegt directeur Andy Palmen.

Bijzondere gasten in De Bongerd


Food Hospitality , 2009
In de Bongerd draait in het restaurant alles om welzijn. De gasten moeten er lekker kunnen eten en vooral lekker kunnen klagen. Van het personeel worden daarom heel andere kwaliteiten verwacht dan in de horeca. “Je moet ervan uitgaan dat wie er ook in het restaurant komt: daar is iets mee. Niemand woont hier zomaar,” aldus Bouwina Schutte van de Christelijke zorg- en wooncentra Noord-Veluwe.

06-sex – Telefoneren doet begeren


Playboy, 1998
Telefoonlijnen trillen van begeerte. Duizenden opbellers raken in tomeloze opwinding bij het beluisteren van vieze vertelseltjes, opgeschreven door oprechte amateurs. Een insider vertelt over hen. De mannelijke inzenders houden het eenvoudig, rechttoe rechtaan. Vrouwen schrijven gevarieerder, harder, agressiever. Seks in 1988: vijftig cent per minuut.

De ondergang van wc-teksten


Mens & Gevoelens, 1990
B. Je bent ’n klootzak, maar ik hou van je.

Slim alternatief voor de BV


Management Team, 1992
Handelaren van buitenlandse rechtspersonen, sjoemelaars en juristen wrijven in hun handen. In opkomst: Incorporations, afkomstoig uit de Amerikaanse, super-liberale staat Delaware. De voordelen van de Inc. zijn legio. In ’n mum van tijd opgericht, terwijl het antecedentenonderzoek, de stortingsplicht van 40.000 gulden en de plicht tot publicatie van jaarcijfers ontbreken.

IJsblokjes kauwen om af te vallen


Opzij, 1991
Lange tijd werd anorexia nervosa voor een typische vrouwenziekte aangezien, waarbij de oorzaak vooral gezocht moest worden in het slankheidsideaal dat de vrouw werd opgedrongen. Maar de laatste tijd heeft men ontdekt dat de oorzaken van deze ziekte veel complexer zijn en dat ook mannen eraan kunnen lijden. Walter Vanarwegen (31), trambestuurder te Antwerpen, is al zes jaar anorexiapatiënt.

Hoppen van eiland naar eiland


Voordelig op Vakantie , 1996
Wie tijdens zijn vakantie meerdere Wadden-eilanden wilde bezoeken, moest tot voor kort steeds via het vasteland naar het volgende eiland. Sinds mei echter is er het Plan Wadden Trek dat alle vijf eilanden door veerdiensten met elkaar verbindt. Dat maakt het mogelijk om van eiland naar eiland te ‘hoppen’. En de verschillen te ontdekken. Igor Znidarsic verkende het nieuwe fenomeen Waddenhoppen.

Reis naar de toekomst


Grootconsument , 1995
Het is een fabriek, toch wordt er een ambachtelijk product gemaakt. Dat product wordt industrieel gefabriceerd, toch is de verantwoordelijke man een Meesterkok. En de kok die er voor ons kookte hanteerde voornamelijk de schaar, toch was wat hij ons voorzette  haute cuisine. Je valt van de ene verbazing in de andere bij een bezoek aan sous-vide-producent Hot Cuisine in Gent.

Engelen bestaan


Ziekenhuis & Instelling , 1996
In de zorg is er geen ruimte voor het hart en de ziel. Hoe van het ziekenhuis een waardiger en menselijker plek te maken, waar naast het verstand en de techniek ook het gevoel en de spiritualieit aan bod komen? Dat was de kernvraag op de conferentie ‘The hospital as a temple’.

De Nederlander woont in Madurodam


Onze Taal, 1992

Wie de aard van een volk wil doorgronden, kan daarvoor het best naar de taal kijken. En wat bij de taal die de Nederlanders spreken meteen opvalt, is het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden.

De duurste straat van Nederland


High Society , 1994
Een simpele rok kost er al gauw een minimumloon. Langs de weg staan Ferrari’s en Porches dubbel geparkeerd. Dure vrouwen en scherp in het pak zitten de heren doen er hun inkopen. Bekende Nederlanders zie je er nog vaker dan op de buis. Maar Jan Modaal komt er ook. Om te kijken. Een portret van de duurste winkelstraat van Nederland.